Skip to main content

Gisteren zag ik een reportage over mieren.

Veel wist ik al over deze intelligente dieren, maar toch leerde ik nog bij. Zo bijvoorbeeld dat er een megakolonie bestaat die zich uitstrekt van Zuid-Spanje, tot in Zuid-Frankrijk en terug naar Noord-Italië …. Wat er me vooral blijft aanspreken is de onvoorstelbare solidariteit waarmee er gewerkt, neen, gezwoegd wordt om samen te overleven, ondergronds en bovengronds. Wat een mier kan dragen bijvoorbeeld, is het equivalent van een auto omhoog gestoken door een mens…

 

De reflectie die ik maakte, was:  gesteld dat we in bedrijven het “eilandenbeleid” opheffen en écht samenwerken, hoeveel sterker zouden we zijn, naar klanten toe, naar concurrenten, naar de toekomst? Hoeveel energie zouden we wel rechtstreeks kunnen inzetten in de groei en het succes van het bedrijf, in plaats van voortdurend achter feiten  aan te hollen wegens geen, gebrekkige of onvoldoende communicatie tussen mensen? Tal van voorbeelden kunnen we daarover geven: ‘mijn collega heeft niets gezegd’, ‘dat was niet bij mij’,  ‘dat moet je vragen aan mijn collega/chef’ …. Herken je ze?

Samen werken, samen vooruitgaan, samen bloeien, samen succes, het kán en is zoveel constructiever, ook zoveel aangenamer om de week te beginnen.

En als je denkt dat het onherroepelijk vast zit, praat dan eens met ons.